Eerste resultaten van Apple’s nieuwe duostrategie

Geplaatst door op dec 10, 2013 in Algemeen | 0 reacties

5s-en-5c

In september van dit jaar werd het lange wachten van vele Apple-fans eindelijk beloond toen Apple met de nieuwe iPhone 5s kwam. Het bleef echter niet alleen bij het nieuwe verbeterde model, maar het bedrijf presenteerde hiernaast ook direct een tweede nieuwe iPhone, de iPhone 5c, die iets goedkoper is en de plaats van de huidige iPhone 5 moet innemen. Apple, die voorheen een model per jaar uitbracht lijkt te zijn overgestapt naar een nieuwe duostrategie.

Twee modellen, twee doelgroepen?

Al snel na de release van de iPhone 5s en iPhone 5c bleek dat de iPhone nog altijd vele fans wereldwijd heeft. Apple wist al snel het record voor de snelst verkopende telefoon ooit te pakken. Er gingen in het eerste weekend zo’n 9 miljoen toestellen over de toonbank, naar schatting ongeveer 7 miljoen exemplaren van het model iPhone 5s en ongeveer 2 miljoen exemplaren van het model iPhone 5c.

Apple heeft er bij de lancering van de nieuwe iPhone voor het eerst voor gekozen om met twee nieuwe modellen te komen. De iPhone 5s is het topmodel met wat betere specificaties, waaronder een snellere A7-processor, een vingerafdrukherkenner, een betere camera en een speciale chip die de communicatie met bewegingssensoren afhandelt. De iPhone 5c komt qua specificaties overeen met de specificaties van de wat oudere iPhone 5, maar het nieuwe toestel is beschikbaar in vele felle kleuren en bovendien wat goedkoper dan de iPhone 5s.

Ondersteuning voor 4g-netwerken

Een groot voordeel dat beide nieuwe iPhones bieden voor Nederland is de ondersteuning voor alle 4g-netwerken. De iPhone 5 werd gemaakt met de Amerikaanse 4g-netwerken in het achterhoofd en daardoor is er in Nederland alleen ondersteuning voor 4g-netwerken op de 1800MHz-band. Concreet houdt dit in dat alleen het T-Mobile en delen van het Vodafone geschikt zijn voor gebruik met de iPhone 5. Met de iPhone 5s en 5c speelt dit probleem niet langer en kan er met alle Nederlandse 4g-netwerken verbinding worden gemaakt (zolang er een juist 4g-abonnement is afgesloten).

4g in Nederland

4G is nog niet in heel Nederland beschikbaar. KPN neemt momenteel de leiding met een dekking van 70%, gevolgd door T-Mobile (21%) & Vodafone (16%). Vodafone is echter bezig met het maken van een monsterdeal waarin zij haar telecomaandeel in de V.S. wil verkopen aan Verizon Wireless voor zo’n $130 miljard dollar, wat neer komt op zo’n €100 miljard euro. Vodafone wil zich focussen op Europa, waarin zij meer actief is. Zo investeerde het bedrijf in Nederland €230 miljoen euro extra in de uitrol van haar 4G netwerk.

4gdekking

Huidige status 4G connectiviteit (bron: 4gdekking.nl)

De investering in 4G lijkt een reactie op de krimpende mobiele markt. Het aantal actieve simkaarten in Nederland blijft dalen. Vodafone biedt nog altijd prepaid simkaarten aan, al zal het aandeel in omzet uit deze kaarten in vergelijking met de omzet uit de data pakketten steeds kleiner worden. Nederland staat binnen Europa aan kop op het gebied van mobiel gebruik en is voor de (Europese) telecomproviders een van de belangrijkste markten (zie onder).

cbs-internet-onderweg

cbs-mobiel-internet-eu

Nederland aan kop in mobiel gebruik binnen Europa (bron: CBS.nl)